NGOLT 2023 Sessie 0.012

Sessie

Reablement: Het roer om of oude wijn in nieuwe zakken?

Reablement is momenteel in opmars in Nederland. Het richt zich op het vergroten van de autonomie: mensen leren voor zichzelf te zorgen zodat ze niet meer afhankelijk zijn van zorg. Iemand die niet kan koken, kun je bijvoorbeeld een kookcursus aanbieden in plaats van Tafeltje Dekje. Daar kan niemand tegen zijn toch? In de praktijk is er echter ook kritiek op het Deense concept. Deden zorgverleners dit niet al lang? En, wordt reablement niet misbruikt om te bezuinigen of te korten op zorg?

Kortom: Gooien we met behulp van reablement nu ├ęcht het roer om voor een onafhankelijker en plezieriger leven, of is het toch oude wijn in nieuwe zakken?

In deze sessie gaan we hierover in debat aan de hand van een aantal prikkelende stellingen. Het debat vindt plaats in 3 rondes en wordt geleid door een debatleider. De stellingen zullen worden ingeleid door aansprekende experts of gebied van reablement. We hopen op een diverse samenstelling van mensen. Iedereen mag meedoen: oud of jong, zorgverlener of zorgontvanger, medewerker of bestuurder, beleidsmaker of ervaringsdeskundige. Doe mee met ons op het congres NGOLT!

Spreker:
Nick Zonneveld, senior onderzoeker, Vilans

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14/03/2023