Maar liefst 94% van de cliënten wil meebeslissen over zorg en ondersteuning. Hoe zorg je ervoor dat dit gesprek plaatsvindt en hoe pak je dit aan? Twee praktische tools (een infographic en quiz) moeten meer duidelijkheid geven over hoe je samen kunt beslissen met kwetsbare ouderen.

 

De infographic en quiz zijn gemaakt op basis van het zes stappen gespreksmodel van de Radboudumc. Bekijk onderstaand filmpje ter verduidelijking.

 

 

Infographic

De infographic beschrijft in zes stappen hoe je het proces van samen beslissen kunt vormgeven. Een onderzoek van de Radboudumc stond aan de basis van dit gespreksmodel, waarin ook do’s en don’ts uit de praktijk zijn toegevoegd.

Download de infographic (PDF)

Quiz

Hoe weet je of jij samen met jouw cliënt de juiste beslissing neemt over zorg en behandeling? Doe je dit voor de cliënt op een aangename manier? Ontdek of je cliënt blij is met jouw aanpak en speel de quiz.

De quiz laat zien hoe je de zes stappen uit het gespreksmodel kunt toepassen in de praktijk. Na het kiezen van een antwoord krijg je de reactie van de cliënt in beeld. Je krijgt op die manier direct een terugkoppeling of hij of zij blij is met jouw aanpak.

Speel de quiz (Powerpoint)

quiz-oud-ouderen-ouderenparticipatie-samenwerking-lokaal

Verschillende disciplines

Het gespreksmodel, de quiz en de infographic zijn geschikt voor verschillende disciplines in de ouderenzorg, namelijk:

  • huisartsen
  • praktijkondersteuners
  • verpleegkundigen
  • verzorgenden
  • ziekenhuisartsen
  • specialisten

Meer lezen: