Een live uitwisseling tussen Zuid-Afrika, Japan, Nieuw-Zeeland en Nederland, over hun toekomstbeeld over ouder worden

De coronapandemie daagt ons allemaal uit. Het werpt enorme barrières op bij de zorg voor ouderen, zoals bijvoorbeeld in het ‘live’ contact. Maar het vermindert soms ook barrières, zoals bij de inzet van e-Health.

Het confronteert ons met wat we als vanzelfsprekend beschouwden, zoals onze manier van begroeten, liefhebben en geven. Het versterkt culturele verschillen en overtuigingen. Verander je je gedrag om ‘jezelf’ of om ‘de ander’ te beschermen? De ergste economische crisis sinds decennia, verdiept de sociaaleconomische verschillen in onze samenlevingen. We raken meer op de mantelzorg aangewezen.

In deze internationale workshop gaan we in gesprek met mensen uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Japan en Nederland. Allemaal bevlogen mensen, burgers en professionals, in het opbouwen van gemeenschappen (communities), die gezond ouder worden stimuleren. Met persoonlijke verhalen.

Samen zoeken we naar een antwoord op de vraag: ‘Hoe kunnen we van elkaar leren, als het gaat over je toekomstbeeld over gezond ouder worden?’

Sprekers:
John Duff, Hazy View, Zuid-Afrika. Het gemeenschapshuis voor ouderen
Asako Miyazaki, Tokyo, Japan. De ouder wordende oudere
Etsuko Sata, Fukuoka, Japan. De ouder wordende oudere
Jan Westrate, Paekakariki, Nieuw-Zeeland. Nederlanders met dementie in Nieuw Zeeland
Stephan Hermsen, innovator en kennisdeler, Gezond Maatwerk
Corine van Maar, senior adviseur en verbinder, Van Maar Advies
Frans van Zoest, innovatie expert, Vilans