Vanuit zijn passie voor de zorg én de oudere medemens (met dementie) zet Teun Toebes (19) zich in voor de momenten van geluk.
Op 17-jarige leeftijd werd Toebes, tijdens een stage vanuit de opleiding tot hbo-verpleegkundige, compleet verrast door de ouderenzorg. Inmiddels werkt hij bijna twee jaar met veel plezier in een verpleeghuis. Naast het werk en de opleiding tot hbo-verpleegkundige besteedt hij zijn ‘vrije tijd’ aan zijn eigen concept gericht op de (ouderen)zorg; STEUN en toeverlaat (@teunentoebespraat).

Passie
Vanuit zijn passie voor ouderen maakt hij video’s over hen en alles hieromheen. Hiermee zet hij zichzelf in als stem voor de ouderen (met dementie). Toebes lacht als hij over zijn ervaringen praat: “Het meest waardevol vind ik de stralende gezichten en ondeugd van mensen. Die (kleine) momenten van geluk, daar doe ik het voor. Ik wil mensen op een positieve manier blijven prikkelen.”
Toebes omschrijft het omgaan met ouderen (met dementie) als verrijking van zijn leven. Dagelijks ervaart hun hoe veel raakvlakken er zijn en dat iedere geest iets jongs bij zich blijft dragen.

“Zorg en welzijn is mij wél een zorg”
Deze kernzin draagt Toebes met zich mee. Hij organiseert onder andere activiteiten die het welzijn van mensen bevordert, waaronder de silent disco. Hierover maakte hij een video en deze is inmiddels ruim 150 duizend keer bekeken. Toebes vindt dat er meer oog mag zijn voor het welzijn van de mensen. Humor, persoonlijkheid en gewoon menselijk contact zet mensen in hun kracht. De aandacht die tegenwoordig als ‘extraatje’ wordt gezien, zal dit niet moeten zijn. Het is doodnormaal om aandacht voor elkaar te hebben.

Kritische blik
“Alle zorgverleners zetten zich dagelijks zó hard in voor de medemens, maar er zijn ook nog struikelpunten in het steunsysteem. Deze leg ik bloot en hoop hiermee een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de zorg.” Zo heeft hij een video gemaakt over het bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit en bracht hij het tekort aan crisisbedden in beeld. Een tekort dat mensonwaardig is.

Doel
Op de vraag wat zijn doel is antwoord Toebes: “Dat ouderen op een waardige en gepassioneerde manier oud mogen worden. Meer persoonlijkheid en uitgaan van iemands kracht. Normaliseer.”

Wil jij Toebes volgen?
Dat kan op social media via STEUN en toeverlaat (@teunentoebespraat) en via s-teun.nl.