Een internationale uitwisseling, dat is waar wij voor gaan. We doen dat met landen als Japan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland. Om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

Nadenken over issues in de ouderenzorg, zoals toekomstbeelden over ouder worden en in het opbouwen van gemeenschappen (communities), die gezond ouder worden stimuleren.

Frans van Zoest, Stephan Hermsen en Corine van Maar, oud collega’s van Vilans elkaar en reisgenoten in 2020 naar Japan, hebben daarin dezelfde passie. Nadenken over issues in de ouderenzorg, zoals toekomstbeelden over ouder worden en in het opbouwen van gemeenschappen (communities), die gezond ouder worden stimuleren.

De coronapandemie daagt ons allemaal uit. Het werpt enorme barrières op bij de zorg voor ouderen, zoals bijvoorbeeld in het ‘live’ contact. Het confronteert ons met wat we als vanzelfsprekend beschouwden, zoals onze manier van begroeten, liefhebben en geven. Het versterkt culturele verschillen en overtuigingen. Verander je je gedrag om ‘jezelf’ of om ‘de ander’ te beschermen? De ergste economische crisis sinds decennia, verdiept de sociaaleconomische verschillen in onze samenlevingen. We raken meer op de mantelzorg aangewezen.

In de internationale workshop tijdens het congres gaan we in gesprek met mensen uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Japan. Dit willen we daarna graag voortzetten! op een laagdrempelig manier, digitaal via Zoom ‘Talks” en later als het weer kan, in een Inspiratiereis. Het startfilmpje geeft een impressie hoe de reis naar Japan was.

Samen zoeken we naar een antwoord op de vraag: ‘Hoe kunnen we van elkaar leren, als het gaat over je toekomstbeeld over gezond ouder worden?’ Doe je met ons mee?

 

Corine van Maar

Corine van Maar

Neem contact op met Corine van Maar

8 + 5 =