(Tijdelijk) niet thuis

Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen, ook wanneer zij kwetsbaarder worden. Dit breng met zich mee dat kwetsbare ouderen soms ongepland tijdelijk niet zelfstandig thuis kunnen wonen, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of door het uitvallen van een mantelzorger. Tijdelijk verblijf of opname in een verpleeghuis of zorghotel is dan vaak een goede oplossing. Als ouderen tijdelijk of permanent deze overgang moeten maken is het belangrijk dat zij direct op een juiste  plek terecht komen en daar passende ondersteuning en zorg ontvangen. Ook in situaties waarin nog niet duidelijk is uit welk domein de zorg gefinancierd moet worden. In deze sessie bespreken we de verschillende zorgpaden die ouderen kunnen doorlopen en de interventies om direct op de juiste plek te komen.

Lian Stouthard heeft onderzoek gedaan naar een werkwijze in regio Arnhem, waarbij werd samengewerkt  om kwetsbare ouderen direct op de juiste plek te krijgen. Dit deden zij onder andere door goede triage vooraf en begeleiding bij terugkeer naar huis. Deze werkwijze genaamd ‘In één keer goed’ is wetenschappelijk onderzocht door Vilans.

In sommige situaties is het echter niet duidelijk welke financieringsgrondslag passend is bij de vervolgzorg die nodig is. Aafje vertelt hoe zij triage/observatiebedden inzetten in  dergelijke situaties, om ervoor te zorgen dat voor cliënten met een acute, maar onduidelijke zorgvraag toch direct het juiste zorgpad en de juiste plek kan worden vastgesteld.

Deze sessie richt zich voornamelijk op beleidsmedewerkers en projectleiders.

Voorzitters:
Kelsey Benning, adviseur en onderzoeker, Vilans
Lian Stouthard, onderzoeker, Vilans

Spreker:
Karishma Panday, adviseur verkoop, Aafje thuiszorg huizen zorghotels
Anita Kokje, Aafje thuiszorg huizen en zorghotels