Inspiratiesessie 2.07

Zaal: Galloway

Mantelzorg voor en door ouderen
Presentatie

Dit voorjaar heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Mantelzorg voor en door ouderen’ aangeboden aan staatssecretaris Maarten van Ooijen.
De Raad van Ouderen pleit in dit advies – met 14 aanbevelingen – voor een betere positie en betere ondersteuning voor mantelzorgers.

Door de ontwikkelingen in de samenleving als de dubbele vergrijzing, de krapte op de arbeidsmarkt en de stijgende zorgkosten wordt een groter beroep gedaan op mantelzorgers. Dat terwijl het aantal potentiële mantelzorgers per zorgvrager sterk afneemt, de mantelzorger steeds ouder wordt en in de toekomst zelfs steeds vaker een 75-plusser is.

Het toenemende beroep op mantelzorgers, naast werk en gezin, vraagt om een visie van de overheid om de mantelzorgers beter te ondersteunen. De Raad van Ouderen signaleert veel zorgen bij de huidige mantelzorgers over de toekomst.

Alleen door de zorgvrager en mantelzorger meer centraal te stellen in de professionele zorg, de mantelzorg beter te verdelen, de administratieve lasten te verminderen en verlof en vergoedingen te verbeteren, worden de condities voor mantelzorgers verbeterd en zullen meer mensen dit langer kunnen volhouden.

Spreker:
Elisabeth van Oostrum, lid, Raad van Ouderen

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14/03/2023