Inspiratiesessie 2.05

Zaal: Dexter 17

Maximaal 40 deelnemers

Ouder worden met laaggeletterdheid
Presentatie

Zo’n 18 procent van alle mensen in Nederland heeft te maken met laaggeletterdheid. Hiervan zijn ongeveer 700.000 mensen ouder dan 65 jaar, zo’n 70% van hen is geboren in Nederland. Zij hebben moeite met lezen en schrijven. Een instructiefolder of brief van de gemeente is voor hen moeilijk te begrijpen.

Laaggeletterdheid valt vaak samen met lagere digitale en gezondheidsvaardigheden en is vaak mede gerelateerd aan stress, (financiële) zorgen en gezondheidsproblemen.

Toch weten we nog weinig over hoe zij het ouder worden ervaren, wat zij belangrijk vinden en hoe we hen kunnen ondersteunen bij het voorbereiden op ouder worden.

Tijdens deze sessie nemen we u mee in ons onderzoek en de projecten die we samen met ouderen met laaggeletterdheid hebben ontwikkeld over ouder worden. Hoe kijken ze naar ouder worden, wat vinden zij belangrijk?

Na deze korte introductie kunt u zelf aan de slag. Samen met de betrokken ouderen ontwikkelden we een gespreksinstrument over goed ouder worden en werkten we aan een cursus over goed ouder worden aan de hand van het principe van betekenisvol leren. We nodigen u uit om de materialen uit te proberen en te ervaren.

Voorzitter:
Jolanda Lindenberg, senior onderzoeker, Leyden Academy on Vitality and Ageing

Sprekers:
Miriam Verhage, onderzoeker, Leyden Academy on Vitality and Ageing
Reint van der Vlis, adviseur, Stichting Lezen en Schrijven
José Riezebos, Coördinator, Stichting Lezen en Schrijven

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14/03/2023