Inspiratiesessie 1.08

Zaal: Rode Geus

Omzien naar elkaar: doe-het-zelf plekken voor ontmoeting en verbinding

Door het faciliteren van ontmoeting en het aanboren van gemeenschapskracht ontstonden door het landelijk programma Samen Ouder Worden op verschillende plekken in Nederland ‘doe-het-zelf plekken’ voor ontmoeting en verbinding.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Buurtkamer van Oudesluis. Oudesluis is een dorp met pakweg 800 inwoners, waarvan de meesten elkaar wel kennen, maar toch niet altijd ontmoeten. We vroegen de inwoners of Oudesluis een goede plek is om oud te worden. Er bleek behoefte aan contact en ontmoeting. De bewoners namen met elkaar het initiatief tot een Buurtkamer. De Buurtkamer is net een duiventil. Bewoners vliegen in en uit. Er zijn geen vaste taken of rollen. Iedereen krijgt ruimte om te delen of te doen wat van belang is.

In deze inspiratiesessie gaan we met drie bewoners van Oudesluis, een van hen was verbonden aan het programma Samen Ouder Worden, in gesprek over de reis die de bewoners hebben gemaakt. Wat betekent de Buurtkamer voor de (oudere) bewoners? Wat is er veranderd in het onderling contact? Zijn alle inwoners van Oudesluis betrokken bij de Buurtkamer? Hoe zorg je ervoor dat de Buurtkamer een plek is en blijft waar iedereen zich welkom voelt?

Welke tools kunnen jouw dorp, wijk of buurt helpen om tot een doe-het-zelf plek voor ontmoeting en verbinding te komen? Want ja! Dat kunnen bewoners met een beetje hulp gewoon zelf! We delen in deze sessie op een interactieve manier de tools die we binnen Samen Ouder Worden hebben gebruikt.

Voorzitter:
Petra van Loon, Vereniging NOV, programmaleider Samen Ouder Worden

Sprekers:
Anneke Ooijevaar, bewoner Oudesluis, betrokkene de Buurtkamer
Anne Marie Wijnjeterp, bewoner Oudesluis, betrokkene de Buurtkamer
Irene Ruijter, Humanitas, programma Samen Ouder Worden, bewoner Oudesluis

Meer inspiratie is te vinden in het e-book van Samen Ouder Worden onder de titel ‘Nooit te oud om te beginnen’. Dat e-book kun je hier downloaden

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaardigheden

Gepubliceerd op

10/05/2023