NGOLT 2023 Sessie 0.03

Sessie

Cultuursensitieve zorg: Omgaan met dilemma’s

In Nederland wonen steeds meer mensen die in een ander land geboren zijn. Deze groei zal zich voortzetten en daarmee blijft diversiteit ook groeien. Dat betekent dat er steeds meer ouderen met een migratie-achtergrond in de ouderenzorg terecht komen. De zorg krijgt dus meer en meer te maken met diverse culturele achtergronden; verschillende normen en waarden, religieuze overtuigingen en gebruiken. Deze verscheidenheid kan in de dagelijkse praktijk veel dilemma’s met zich meebrengen. Uit onderzoek blijkt dat er allerlei knelpunten worden ervaren bij het voldoen aan verwachtingen, behoeften en wensen.

Omgaan met dilemma’s is een onderdeel van zorg verlenen, maar het is niet altijd even makkelijk. In deze sessie gaan we aan de slag met het bespreken van dilemma’s op drie gebieden: discriminatie in de zorg, palliatieve zorg en de rol van familie in de zorg.

In samenwerking met en onder de begeleiding van (ervarings)deskundigen ontdekken we belangrijke elementen voor het omgaan met dilemma’s, komen we tegemoet aan diversiteit in de zorg en gaan we dieper in op cultuursensitieve zorg.

Voorzitter:
Nina Conkova, senior onderzoeker, Leyden Academy on Vitality and Ageing

Sprekers:
Muriel Sumter, teamcoach, Amsta
Fatina Moukaddim, woon-zorg coördinator, Amsta
Derya Uzun, onderzoeker, Leyden Academy on Vitality and Ageing

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14/03/2023