Veel mensen hebben de afgelopen periode afscheid moeten nemen van dierbaren – onder tijdsdruk, op afstand, niet wetend wat er zou komen. Familie en verpleegkundigen gingen op zoek naar een nieuwe vorm van intimiteit die zich niet laat tegenhouden door hermetisch afgesloten pakken en protocollen.

 Contact via objecten, een beeldscherm, een kaarsje. TU Delft, Maasstad Ziekenhuis en U CREATE brachten de inzichten uit deze bizarre tijd samen in een ‘vredig sterven journey’. Geestelijk verzorger Derisee van der Hijden en industrieel ontwerper Marieke Sonneveld reflecteren in dit project op drie werken uit de tentoonstelling ‘(Re)design Death’. Kunnen die een uitgangspunt zijn voor het ontwerpen van nieuwe afscheidsrituelen voor patiënten, familieleden en verpleegkundigen?

Goed Afscheid Nemen is een van de getoonde projecten van de online expo Chronic Health – Happily ever after? als onderdeel van de Embassy of Health tijdens de Dutch Design Week 2020. De projecten tonen de kracht van ontwerpend onderzoek bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Het zijn projecten van ontwerpers en zorgprofessionals die samen, met een vooruitziende blik, aan een gezonde samenleving werken.

Partners
* U CREATE
* TU Delft
* Maasstad Ziekenhuis

Interessant voor u

 

 

Meer informatie

Chantal Verhoeven

Chantal Verhoeven

Stafmedewerker, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Neem contact op met Chantal Verhoeven

12 + 4 =