Faciliteren particuliere initiatieven: hoe krijg je ze van de grond?

Het was eigenlijk niet de bedoeling er zelf te gaan wonen. Kitty Hesen van KilimanjaroWonen, een organisatie die kleinschalige woonprojecten begeleidt waarvan de toekomstige bewoners zelf ontwikkelaars zijn, hielp een groep mensen met het realiseren van een woongemeenschap in Den Bosch. Maar al snel dacht ze: “Hier wil ik zélf wonen!”. Ze heeft de begeleiding overgedragen en inmiddels woont ze met veel plezier samen met 18 andere 45-plussers in Woongemeenschap De Oosterburen. In de workshop kijkt ze als bewoner van deze woongemeenschap én als professional met jarenlange ervaring terug op de totstandkoming van dit woonproject.

Platform 31 bracht de lessen van tien initiatiefnemers in kaart voor de publicatie ‘Woonvarianten voor senioren: hoe krijg je ze van de grond?‘. Ook deze komen naar voren in deze deelsessie. Daarnaast deelt Frank van de Voort de ervaringen uit de Stimuleringsregeling wonen en zorg van het Rijk. Eén knelpunt komt daar sterk in naar voren: de locatie en de bijbehorende vergunningen en overeenkomsten, die allemaal nodig zijn om een hypotheek te kunnen krijgen.

 Voorzitter:
Anita van Hezik, senior projectleider, Platform31

Sprekers:
Kitty Hesen, adviseur, woongemeenschap ‘De Oosterburen’ en KilimanjaroWonen
Frank van der Voort, senior adviseur Stimuleringregeling Wonen en Zorg bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)